Muffiny z nutellą

Za te muffiny smakosze czekolady niemal oddali by wszystko. Krem czekoladowy w środku i krem czekoladowy z wierzchu, do tego odrobina orzechów. Normalnie czekoladowy odlot. 


Składniki:

2 jaja
100 ml oleju
200 ml mleka
350 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru pudru 
Nutella
2 łyżki siekanych orzechów

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. W drugiej misce roztrzepać jaja, połączyć je z mlekiem oraz olejem. Mokre składniki dodać do suchych i mieszać niezbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Foremki napełniać masą do 1/3 wysokości, następnie nakładać łyżeczkę Nutelli i ponownie uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu pozostawić je do lekkiego ostygnięcia na metalowej kratce, według własnych upodobań można je udekorować z wierzchu również Nutellą, cukrem pudrem albo lukrem.






Komentarze

Popularne posty