Mini tartaletki ze słonym karmelem

Mini tartaletki to doskonała propozycja imprezowa, można je przygotować wcześniej, a tylko ozdobić tuż przed podaniem. Tylko pamiętajcie wyjmijcie je wcześniej z lodówki, bo będą bardzo twarde, tarta musi "odetchnąć". Proponujemy Serwować je ze słonymi orzeszkami, albo popcornem, który zaskakująco pasuje do tych tartaletek.

Składniki:

250 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego, posiekanego na małe kawałki
100 g cukru
szczypta soli
2 jajka

Solony karmel:
1 szklanka drobnego cukru
4 łyżki wody
120 ml kremówki 30% lub 36%
30 g masła
duża szczypta soli

Popcorn:
50 g ziarna kukurydzy do popcornu
5 łyżek oleju
szczypta soli
orzeszki ziemne

W misce umieścić mąkę, masło, cukier i sól, wymieszać, dodać jajka, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż foremki. Wycięte krążki przenosić do foremek (które wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną), dokładnie je wylepiając. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. 
Do małego garnuszka wsypać cukier i dodać wodę. Całość zagotować, następnie zmniejszyć na średnią moc palnika i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Gotować dalej, około 5 minut, ale nie mieszając (można jedynie lekko poruszać garnuszkiem trzymając go z uchwyty) do momentu, aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty do bursztynowego. Ściągnąć z palnika. Delikatnie wlać śmietanę (masa zacznie się mocno pienić). Następnie dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Postawić z powrotem na kuchence i gotować około 30 sekund, mieszając. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone tartaletki wypełnić wystudzonym solonym karmelem do wysokości ¾ . Następnie ułożyć kilka uprażonych ziaren popcornu lub orzeszków ziemnych. Nabierając dużą łyżką solony karmel delikatnie oblej udekorowane tartaletki do wierzchu, aby związał usypane dodatki. Wstaw do lodówki na 10 minut.









Komentarze

Popularne posty