Japoński chlebek czosnkowy

Chleby i chlebki robimy różne, ale taki z zaparzaną mąką pierwszy raz. Ale zapewne nie ostatni. Co to jest za sztosiwo, no słuchajcie mucha nie siada... nie zdąży nawet usiąść, bo chlebek jest rozrywany i pochłaniany zaraz po wyjęciu z pieca.
 
 
Składniki:
 
Tangzhong
150g wody
30 g mąki 550
 
450 g mąki typ 550
przestudzony tangzhong
1 jajo
40g cukru
8 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli
170 ml ciepłego mleka
55g miękkiego masła
 
Dodatkowo:
150g masła
2 główki czosnku
1 pęczek pietruszki
Szczypta soli
 
Wodę i mąkę podgrzać, do powstania gęstego kleiku, wystudzić. W misie połączyć wszystkie składniki oprócz masła, masło dodać po około 10 minutach wyrabiania, ponownie wyrobić przez 5 minut. Ostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 h. W tym czasie przygotować czosnek: główki czosnku należy ściąć, polać oliwą, posypać solą i owinąć folią , aluminiową, włożyć do piekarnika i piec 40 minut w 180 stopniach, po wystudzeniu połączyć z masłem i pietruszką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt  33-35 cm, posmarować masłem czosnkowym, zwinąć jak roladę, przeciąć na pół wzdłuż i zapleść warkocz, przełożyć do keksówki i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec w 180 stopniach przez 40 minut, po wyjęciu posmarować wierzch masłem.




Komentarze

Popularne posty