Sernik krówkowy

Serniki to rodzaj ciasta, który uwielbiamy ze względu nie tylko na smak, bo dobry sernik nie jest zły 😉. Ale lubimy też dlatego, że to ciasto jest mega odżywcze, ze względu na dużą zawartość białka. Polecamy ten, bo pięknie wygląda, a smak jego jest obłędny.

Składniki

Spód:
210 g owsianych ciasteczek
110 g masła
 
Masa serowa:
1000g twarogu mielonego
250 g masy krówkowej
70 g masła
100g cukru pudru
budyń waniliowy
4 jaja
 
Polewa:
250g masa krówkowej
50 g płatków migdałowych
8 krówek


Formę do pieczenia 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka drobno pokruszyć. Masło roztopić i połączyć z rozdrobnionymi ciasteczkami, wymieszać. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy i dokładnie ją ugnieść. Włożyć tortownice na 30 min do lodówki. Masło roztopić w garnuszku i wystudzić. Wszystkie składniki masy twarogowej umieścić w misce i miksować  tylko do połączenia się składników. Powstałą masę przelać na spód z ciasteczek. Piec 1 h 20 min w temperaturze ok 150 C, przez pół godziny studzić przy otwartych drzwiczkach. Wystudzony sernik posmarować masą krówkową. Krówki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podprażyć płatki migdałów. Posypać nim sernik przed podaniem i udekorować kawałkami krówek.






Komentarze

Popularne posty