Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i kaszą

Kolejna odsłona naleśników, tym razem z mięsem mielonym bogato przyprawionym. Aromatyczne, z ciągnącym serem i słodkimi pomidorami. Takie naleśniki można przygotować wcześniej i tylko przed podaniem zapiec. 

Składniki: 

Ciasto:
200 g mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:
torebka kaszy gryczanej
700 ml bulionu
puszka pomidorów
cebula
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
kilka listków bazylii
szczypiorek
100 g sera żółtego
50 g sera żółtego do posypania
2 łyżki oliwy
pieprz
sól

Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj tak, aby nie było żadnych grudek. Ciasto powinno być konsystencji śmietany. Naleśniki smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Powinno wyjść około 10-12 naleśników. W bulionie ugotować kaszę gryczaną, odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso, przyprawić i usmażyć. Dodać pomidory, ugotowaną kaszę, przyprawić, przestudzić, ewentualnie zredukować gdyby okazał się farsz zbyt rzadki. Ser zetrzeć na tarce, szczypiorek i bazylię posiekać dodać do zimnego farszu, wymieszać. Gotowym farszem smarować naleśniki i zwijać w rulon otwarty. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiekać 20 minut w 200 stopniach.






Komentarze

Popularne posty