Karkówka pieczona z porem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Konkretne danie, którym nie pogardzi żaden facet, chociaż i kobiety nim nie pogardzą. Mięciutka karkówka w towarzystwie porów i pieczarek doprawiona ziołami w lekko śmietanowym sosie. Do tego ulubiona surówka i nawet ziemniaczki nie są już potrzebne.😀

Składniki:

1 kg karkówki w plastrach
1 duży por
2 cebule
500 gram pieczarek
ostra papryka
1 łyżka pieprzu ziołowego
łyżeczka pieprzy czarnego
1-2 łyżeczki soli
2 gałązki rozmarynu
600 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki suszonej bazylii
mąka
olej

Karkówkę pokroić w plastry. Następnie posypać pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, chilli, oraz solą. Obtaczać w mące i wrzucić na rozgrzany olej. Obsmażyć na złoto i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Na wierzch mięsa wrzucić pokrojonego w cienkie plastry pora, cebulę oraz pieczarki. Dodać do tego gałązki rozmarynu. Na sam koniec zalać wszystko śmietanką wymieszaną z parmezanem i bazylią. Piec w 200°C pod przykryciem przez 45 minut. Następnie zdjąć przykrycie delikatnie przemieszać i piec przez kolejne 15-20 minut.







Komentarze

Popularne posty