Babka marchewkowa

Babka marchewkowa, w której tak naprawdę nie czuć tej marchewki. Nadaje jedynie ciastu ładnego koloru i wilgoci. Nawet zagorzali przeciwnicy warzyw ją jedli i nie zorientowali się co w niej jest. A przepisu im nie damy tylko sami im ją kolejny raz upieczemy. 

Składniki:

290 g mąki pszennej
80 g mąki migdałowej ( mielonych migdałów)
200 g cukru
300 g marchewki (waga przed obraniem)
200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
3 jajka
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
świeżo otarta skórka z 1 średniej pomarańczy
szczypta soli
sok z 1 pomarańczy na lukier
 
Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać mielone migdały. Wymieszać. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą, bardzo puszystą masę. Połączyć ze składnikami suchymi. Dodać startą na drobnej tarce marchewkę, wymieszać. Na koniec dodać olej i wymieszać lub zmiksować na niewielkich obrotach miksera. Formę do babki posmarować masłem, posypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170O C ok. 50- 55 minut do suchego patyczka. Wyjąć chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce. Polać lukrem, dowolnie ozdobić.






Komentarze

Popularne posty