Jajka faszerowane buraczkami

Jak Wielkanoc to i jajka w różnych konfiguracjach i z różnymi nadzieniami. Tym razem smaczny a zarazem ładny kolorystycznie farsz z dodatkiem buraczków ćwikłowych. Do tego kilka listków sałaty, odrobina szczypiorku i danie na świąteczny stół gotowe.

Składniki:

6 jajek 
4 łyżki ugotowanych i startych na drobnej tarce buraczków 
3 łyżki majonezu 
2 łyżki chrzanu 
1 pęczek koperku 
1 pęczek szczypiorku 
sól 
świeżo mielony czarny pieprz 

Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą. Odstawić. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. 
Jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Do żółtek dodać buraczki, chrzan, koperek, szczypiorek i majonez. Masa nie może być za rzadka. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Doprawić solą i pieprzem. 
Buraczkową masą napełnić rękaw cukierniczy lub za pomocą łyżeczki, faszerować połówki jajek. Podawać posypane posiekanym drobnym szczypiorkiem. 







Komentarze

Popularne posty