Mazurek drożdżowo-serowo-brzoskwiniowy

Na święta Wielkanocne przeważnie przygotowujemy serniki i mazurki. Tym razem zrobiliśmy dwa w jednym, czyli mazurek serowy i to z dodatkiem brzoskwiń. Będzie smakował zarówno miłośnikom mazurków jak i serniczków.. Gorąco polecamy. 

Ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki pszennej 
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru trzcinowego
20 g drożdży
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka letniego

Masa serowa:
300 g sera twarogowego
3 łyżki jogurtu greckiego
200 ml śmietany kremówki
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
1 puszka brzoskwiń
1/2 szklanki cukru pudru

Dekoracja:
biała czekolada
brzoskwinia z puszki 

Ciasto drożdżowe: do miski przełożyć drożdże, dodać letnie mleko kilka łyżek i łyżkę mąki, szczyptę cukru. Wymieszany zaczyn, ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawić na 30 minut przykryty ściereczką w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, resztę mleka letniego. Jajka ubić z cukrem na puch i dodać do ciasta. Wyrobić mikserem. Na końcu dodać roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiać. Posypać z wierzchu odrobioną mąki, przykryć ściereczką i odstawić  do podwojenia objętości na półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować cienko na kwadrat. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Z drugiej części ciasta uformować cienkie wałeczki, muszą być cienkie bo urosną potem. Wałeczki skręcać jak sznurek i dokleić do brzegów ciasta. Brzegi posmarować jajkiem wtedy wałki lepiej się trzymają. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia..
Masa serowa: ser przełożyć do miski, dodać jogurt, cukier puder, śmietanę, pokrojone brzoskwinie, kilka zostawić do dekoracji. Całość miksować blenderem. Do masy dodać jajka, budyń i chwilę mieszać mikserem. Masę wylać na spód drożdżowy i wstawić do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20-25 minut aż się zrumieni. Po wyjęciu zostawić do przestygnięcia. Udekorować.

 



Komentarze

Popularne posty