Biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie

Biała kiełbasa to specjał który się albo lubi albo nie. My do niedawna, w co ciężko uwierzyć, byliśmy w tej drugiej grupie. Jednak w okresie wielkanocnym postanowiliśmy spróbować się przekonać do tego wyrobu.  W takiej wersji na prawdę nam posmakowało i piekliśmy kiełbaskę w oba dni świąt. Więc jak nie jesteście do końca fanami, to gorąco Wam polecamy.

Składniki:

0,5 kg białej kiełbasy parzonej
1 średnia cebula 
125 ml piwa 
4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki suszonego majeranku
pieprz do smaku

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Kiełbasę obrać z osłonki. W miseczce wymieszać ze sobą piwo, musztardę, sos sojowy, miód, majeranek oraz pieprz do smaku, zagotować.
Przygotować naczynie żaroodporne. Poukładać na dnie kiełbaski, na to posypać pokrojoną w piórka cebulę. Na koniec zalać całość gorącą marynatą z piwa, musztardy francuskiej i miodu.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naczynie żaroodporne przykryć (folią aluminiową) i piec całość przez 25 minut, następnie zdjąć przykrycie, obrócić kiełbaski i piec jeszcze przez kolejne 20-25 minut aż kiełbasa nieco się przyrumieni.







Komentarze

Popularne posty