Hummus z burakiem

Jesteśmy fanami hummusu jako pasty do śniadaniowych kanapek. Chociaż na kolację też nie pogardzimy. Tym razem przygotowaliśmy hummus w wersji z buraczkiem ćwikłowym. Zachwyca zarówno smakiem jak i kolorem. Do tego odrobina czarnuszki i dobrej jakości pieczywo i można zajadać.

Składniki:

2 średnie buraczki lub jeden większy
250 g  ciecierzycy z puszki
½ szklanki włoskich orzechów
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, 
pieprz
chilli
opcjonalnie czosnek

Do dekoracji: 
orzechy włoskie 
czarnuszka lub czarny sezam
natka pietruszki

Buraki zawinąć w folię aluminiową (w całości i w skórce) i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około godzinę. Odwinąć i wystudzić, obrać. Obrane buraki pokroić w kostkę i zblendować razem z cieciorką i resztą składników na pastę. Doprawić do smaku. Gotowym humusem nadziewać kruche babeczki i dekorować kawałeczkiem orzecha, czarnuszką i natką pietruszki.








Komentarze

Popularne posty