Zupa z kapusty pekińskiej
Są tacy co kapustę pekińską kojarzą tylko i wyłącznie z surówką. Nasi stali czytelnicy wiedzą, że jest ona u nas wykorzystywana również do innych potraw takich jak np. kurczak po chińsku czy gołąbki z kaszą jaglaną. Teraz przyszedł czas na zupę z popularną pekinką. Jest delikatna w smaku i z pewnością przypadnie wam do gustu.
Składniki:
1 mała, albo 1/2 dużej kapusty pekińskiej
duża cebula
5 dużych pieczarek
1 marchewka
2 ziemniaki
3 szklanki bulionu
1/2 szklanki śmietany
sól
pieprz
szczypiorek
majeranek
masło do smażenia
Cebulę pokroić drobno, wrzucić na rozgrzane masło, lekko zrumienić, zalać bulionem. Kapustę pokroić na paski. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować ok. 15 minut. W tym czasie udusić na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Wrzucić je do zupy pod sam koniec gotowania razem z kapustą. Pod koniec wlać zahartowaną śmietanę, doprawić według uznania. Przed podaniem posypać zupę szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz