Zupa z kapusty pekińskiej



Są tacy co kapustę pekińską kojarzą tylko i wyłącznie z surówką. Nasi stali czytelnicy wiedzą, że jest ona u nas wykorzystywana również do innych potraw takich jak np. kurczak po chińsku czy gołąbki z kaszą jaglaną. Teraz przyszedł czas na zupę z popularną pekinką. Jest delikatna w smaku i z pewnością przypadnie wam do gustu. 


Składniki:


1 mała, albo 1/2 dużej kapusty pekińskiej 
duża cebula 
5 dużych pieczarek 
1 marchewka
2 ziemniaki 
3 szklanki bulionu 
1/2 szklanki śmietany 
sól
pieprz 
szczypiorek 
majeranek 
masło do smażenia 


Cebulę pokroić drobno, wrzucić na rozgrzane masło, lekko zrumienić, zalać bulionem. Kapustę pokroić na paski. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować ok. 15 minut. W tym czasie udusić na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Wrzucić je do zupy pod sam koniec gotowania razem z kapustą. Pod koniec wlać zahartowaną śmietanę, doprawić według uznania. Przed podaniem posypać zupę szczypiorkiem.










Komentarze

Popularne posty