Chlebek rabarbarowy
Sezon rabarbarowy trwa, a i u nas sporo pomysłów na różne chlebki niekoniecznie na słono. Był bananowy, malinowy a dziś będzie właśnie rabarbarowy. Pięknie nam wyrósł i pięknie pachniał. Musieliśmy go spróbować prawie po wyjęciu z pieca stąd musicie nam wybaczyć ostatnie zdjęcie, ale cierpliwość nie jest naszą mocną stroną.
Składniki:
450 g mąki pszennej
60 g cukru
1 jajko
1 białko
5 g suszonych drożdży instant
200 ml letniego mleka
50 g zimnego masła
150 g rabarbaru
Do misy wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, jajko, posiekany drobno rabarbar. Stopniowo wlewać letnie mleko, ciasto wyrabiać ok. 3 minuty. Następnie dodać po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiać, aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję.
Tak przygotowane ciasto zostawić w misie w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Przełożyć go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (10x23 cm). Przykryć ściereczką na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Chlebek posmarować z wierzchu białkiem. Piec metoda góra-dół przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz