Cytrynowy tort z makiem


Tort bardzo pyszny, ładny, ale i pracochłonny, jak to tort. Ma w sobie kilka warstw, kilka smaków dominujących, ale całość jak najbardziej się zgrywa, uzupełnia i pasuje do siebie. Delikatna dekoracja dopełnia dzieło.Nic tylko kroić i się zajadać.


Składniki:

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
15 dag masła
1 łyżka śmietany
3 żółtka
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Masa makowa:
1 puszka masy makowej
2 białka
3 łyżki konfitury z aronii
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Mus z jabłek:
80 dag jabłek
2 galaretki cytrynowe
cukier do smaku

Ciasto z białek:
4 białka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki tortowej
3 łyżki mielonego maku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
szczypta soli

Lukier:
15 dag cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny

Pozostałe składniki:
posiekane migdały

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka i otartą skórkę z cytryny.  Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Włożyć na 10-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Gotową masę makową wymieszać z konfiturą z aronii, skórką pomarańczową i sztywno ubitą pianą z białek. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i ponownie włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Mus z jabłek: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i rozgotować. Wsypać galaretę, dokładnie wymieszać( w razie potrzeby dosłodzić cukrem). Odłożyć do stężenia. Ciasto z białek z makiem: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielony mak, oliwę i aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia, kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut, ostudzić. Tężejący mus z jabłek wyłożyć na zimny placek z makiem, przykryć biszkoptem makowym. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać posiekanymi migdałami, odłożyć do stężenia. 


 


Komentarze

Popularne posty