Cytrynowy tort z makiem
Tort bardzo pyszny, ładny, ale i pracochłonny, jak to tort. Ma w sobie kilka warstw, kilka smaków dominujących, ale całość jak najbardziej się zgrywa, uzupełnia i pasuje do siebie. Delikatna dekoracja dopełnia dzieło.Nic tylko kroić i się zajadać.
Składniki:
Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
15 dag masła
1 łyżka śmietany
3 żółtka
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Masa makowa:
1 puszka masy makowej
2 białka
3 łyżki konfitury z aronii
3 łyżki skórki pomarańczowej
kandyzowanej
Mus z jabłek:
80 dag jabłek
2 galaretki cytrynowe
cukier do smaku
Ciasto z białek:
4 białka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki tortowej
3 łyżki mielonego maku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
szczypta soli
Lukier:
15 dag cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
Pozostałe składniki:
posiekane migdały
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać cukier
puder, żółtka i otartą skórkę z cytryny.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia
kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Włożyć na 10-15 minut do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Gotową masę makową wymieszać z konfiturą z
aronii, skórką pomarańczową i sztywno ubitą pianą z białek. Na podpieczone
ciasto wyłożyć masę makową i ponownie włożyć do piekarnika na 30-35 minut.
Upieczone ciasto ostudzić. Mus z jabłek: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne,
pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i rozgotować. Wsypać
galaretę, dokładnie wymieszać( w razie potrzeby dosłodzić cukrem). Odłożyć do
stężenia. Ciasto z białek z makiem: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną
pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, mielony mak, oliwę i aromat migdałowy. Delikatnie
wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia, kwadratową blaszkę o
średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15
minut, ostudzić. Tężejący mus z jabłek wyłożyć na zimny placek z makiem,
przykryć biszkoptem makowym. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, oblać
ciasto, posypać posiekanymi migdałami, odłożyć do stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz