Ogórkowa z pieczonymi ziemniakami
Jak już pewnie wiecie, zwłaszcza Ci którzy do nas często zaglądają lubimy zmieniać trochę tradycyjne zupy, by nam się nie nudził ich smak. Dziś na tapecie ogórkowa. Nicy zwykła a niezwykła bo z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Nadają one ciekawy smak i wygląd naszej zupie.
Składniki:
350
g ziemniaków
1 kg
kiszonych ogórków
2
marchewki
1
pietruszka
2
litry bulionu
5
łyżek śmietany
duży
pęczek koperku
sól
pieprz
tymianek
czosnek
granulowany
4
łyżki masła
Ziemniaki do pieczenia obrać i pokroić w dużą kostkę,
talarki lub łódeczki. Skropić oliwą, a następnie doprawić solą, pieprzem i
pozostałymi przyprawami. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na lekko
złoty kolor.
Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w drobną
kostkę. Wrzucić do gotującego się wywaru. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych
oczkach i lekko podsmażyć na maśle. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich
ogórki i chwile gotować. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić solą i
pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz