Kurczak ze szparagami w sosie curry (IG)
Danie o niskim indeksie glikemicznym, ale uwierzcie bardzo pyszne i wbrew pozorom bardzo sycące. Można je podawać z brązowym ryżem i zieloną sałatą lub zjadać samodzielnie obie wersje są doskonałe. chwytajcie więc za przepis póki sezon na szparagi jeszcze trwa.
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
1 pęczek szparagów
300 ml śmietanki 30%
curry
250 ml bulionu
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Filety z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Pokroić na kawałki i doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i obsmażyć na niej kurczaka z każdej strony a następnie przełożyć na talerz.
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Pokroić na ok 1 cm kawałki, główki pozostawić w całości. Podsmażyć na patelni po kurczaku przez ok 3 min dodając dodatkowo 1 łyżkę masła. Następnie zalać bulionem, dodać curry i gotować przez ok 4 min.
Po tym czasie wlać śmietankę i dodać sok z cytryny, koperek, cukier a także doprawić solą. Do sosu włożyć fileciki z kurczaka i dusić je w sosie ok. 10 min.
Komentarze
Prześlij komentarz