Curry z kurczakiem i cukinią
Propozycja na letnie danie z kurczaka w którym w zasadzie można wykorzystać dowolne warzywa. My dziś postawiliśmy na naszą ulubioną cukinię i seler naciowy, ale równie dobrze może to być marchew czy pieczarki. Do tego ulubiona kasza lub tak jak u nas brązowy ryż i lekki aczkolwiek sycący posiłek gotowy.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 cukinia
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
2 łyżeczki curry w proszku
2-3 łyżki śmietany 18%
100 ml wody
sól
pieprz
olej do smażenia
Kurczaka pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni podsmażyć kurczaka na dużym ogniu aż się przyrumieni. Wyjąć kurczaka do miseczki. W międzyczasie posolić go i dodać pieprzu. W tym samym naczyniu podsmażyć na średnim ogniu cebulę i czosnek. Dodać curry, podsmażyć kolejną minutę.
Wrzucić pokrojoną cukinię i selera naciowego, dolać trochę wody i dusić aż cukinia lekko zmięknie. Dodać kurczaka i śmietanę, wymieszać i dusić kolejne 3 minuty. Na koniec dodać posiekany koperek. Najlepiej podawać z brązowym ryżem.
Myślę że zamiast koperku super sprawdziłaby się kolendra, polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuńHi hi i tak miało być ale okazało się, że kolendra wyszła, więc został nam tylko koperek. Pozdrawiamy
Usuń