Orkiszowe naleśniki na słono
Kolejna propozycja na naleśniki na słono, tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami, cukinią i porem. Niby tradycyjny farsz, ale jednak dzięki kilku składnikom nieco inny. Ciasto naleśnikowe też troszkę inne dzięki dodatkowi mąki orkiszowej. Zatem do dzieła.
Składniki:
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. orkiszowej
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 jajko
1 szklanka wody
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
100 g kiszonej kapusty z marchewką
200 g pieczarek
1/2 większej cukinii
kawałek pora
5 łyżek pomidorów z puszki krojonych
olej rzepakowy
sok z cytryny
pieprz syczuański
majeranek
papryka ostra czerwona
sos sojowy
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. orkiszowej
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 jajko
1 szklanka wody
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
100 g kiszonej kapusty z marchewką
200 g pieczarek
1/2 większej cukinii
kawałek pora
5 łyżek pomidorów z puszki krojonych
olej rzepakowy
sok z cytryny
pieprz syczuański
majeranek
papryka ostra czerwona
sos sojowy
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić.
Kapustę i pieczarki pokroić drobno,
cukinię zetrzeć na tarce, pora pokroić w półplasterki. Wszystko dusić na małym
ogniu ok. 10 min., dodać odrobinę oleju rzepakowego, sok z cytryny oraz
pomidory, całość wymieszać i przyprawić, pozostawić chwilę na patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz