Lodowiec


Ciastko pamiętające czasy PRL-u, była to wówczas niezła delicja. Wtedy było robione tylko w sezonie truskawkowym, bo o brzoskwiniach w syropie to nie bardzo ktoś słyszał. Teraz możemy je robić praktycznie przez cały rok bo i różnorodność owoców jest duża jak i kolory galaretek. Warto odświeżyć stare przepisy. 



Składniki: (forma o średnicy 21 cm)

Masa:
200 g masła śmietankowego
4 żółtka
3/4 szklanki cukru (lub nieco mniej)
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2-3 łyżki kakao

Dodatkowo:
150 g okrągłych biszkoptów
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka dopasowana kolorem do owoców
brzoskwinie w syropie

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody w jednej misce. Drugą również w 400 ml w drugiej misce. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem). Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować. Ostudzić.
Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce cytrynowej. Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć na niej owoce. Ułożyć, masę ciemną i owoce. Całość zalać galaretką. Schłodzić w lodówce.













Komentarze

  1. Pamiętam doskonale smak tego ciasta. Zawsze jak przyjeżdżała siostra mamy z córkami na wakacje do nas to prosiłam je żeby go zrobiły :) ja zawsze pomagałam :)
    Gorąco pozdrawiam i dziękuję za przypomnienie tego smaku cudownego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To samo mówiły nasze sorki i to one zdobyły przepis od swoich mam. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty