Gołąbki z kaszą jaglaną



Gołąbki u nas goszczą w wielu wersjach i kształtach. Kasza gryczana, ziemniaki czy ryż? Dziś dodatkiem będzie kasza jaglana, która wraca powoli do łask. A zawijać będziemy nie w białą czy włoska kapustę a w pekińską. Ot taki nasz wynalazek. 



Składniki:


1/2 kg mielonego mięsa drobiowego 
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki ryżu 
2 główki kapusty pekińskiej
4 ząbki czosnku

Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów krojonych
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
świeży koperek
pieprz
sól
liść laurowy
bazylia
olej do smażenia


Ryż i kaszę ugotować osobno, zgodnie z przepisami z opakowań.
W dużym naczyniu połączyć łączymy mielone mięso z ugotowaną kaszą i ryżem, dodać szczyptę soli, pieprz, koperek, po czym całość wymieszać.
Gotować kapustę do miękkości. Ugotowaną wyjąć z wody(wody nie wylewać), ostudzić, oberwać zewnętrzne liście, którymi wyłożyć denko dużego garnka. Z pozostałych ugotowanych liści i farszu forować gołąbki i układać jeden za drugim, dość ciasno, na liściach leżących na dnie.
Pozostawić ok. 50 ml wody, pozostałej z gotowania kapusty, resztą zalać gołąbki. Dodać ziele angielskiego, liście laurowe, rozdrobnione ząbki czosnku oraz szczyptę soli. Przykryć całość i dusić do miękkości.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, dwa ząbki posiekanego czosnku, zalać zblendowanymi pomidorami z puszki, przyprawić solą, bazylią i wlać 50 ml odstawionej wcześniej wody z gotowania kapusty. Całość wymieszać.













Komentarze

Popularne posty