Podlaski krem z dyni


W ramach projektu „Nowa Szkoła Zawodowa” poznawaliśmy kuchnie lubelską i podlaską. To jeden z przepisów pochodzący z zajęć „Ciekawostki Kuchni”. W miarę prosty przepis na pyszną rozgrzewającą zupę dyniową, doskonałą zwłaszcza w chłodne dni. 



Składniki:

1 kg obranej dyni
3 łyżki masła
drobno pokrojona cebula
drobno pokrojony ząbek czosnku
3,5 szkl. wywaru z warzyw
1/2 łyżeczki imbiru
1 szkl. mleka
śmietana/jogurt 
sól
pieprz


Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Pokroić w kostkę dynię.  Do gotującego się wywaru warzywnego wrzucić dynię, cebulę, czosnek i przyprawy. Chwilę podgotować. Gdy będzie miękkie wszystko zmiksować blenderem. Dodać imbir, śmietanę i mleko. Doprawić do smaku. Zupę można podawać z podprażonymi pestkami słonecznika lub z grzankami.











Komentarze

Popularne posty