Naleśniki z ziemniakami



Tego jeszcze nie było. Ziemniaki i naleśniki w jednym, u nas wszystko jest możliwe. Ziemniaki w tym roku obrodziły więc trzeba je wykorzystywać, stad nasza propozycja. Do tego tradycyjny sos pieczarkowy i obiad gotowy. My następnym razem do farszu dodamy jeszcze dużo koperku wtedy będzie bardziej aromatycznie. 


Składniki:


Naleśniki:
jajko
3/4 szkl. mąki
1/2 szkl. mleka

Farsz:
ok. 80 dag ziemniaków
cebula

Sos:
8 pieczarek
cebula
2 łyżki śmietany 18-proc.
olej do smażenia
sól

Przygotować farsz: cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Ziemniaki obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wraz z cebulą przecisnąć przez praskę.
Zrobić sos pieczarkowy: cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki. Razem z cebulą podsmażać na rozgrzanym oleju. Doprawić i zabielić zahartowaną śmietaną.
Ciasto: składniki zmiksować, ewentualnie dolewając trochę wody. Odstawić na 20 minut. Na oleju smażyć naleśniki. Nakładać ciepły farsz i składać w kopertę. Polewać sosem.







Komentarze

Popularne posty