Ziołowy kurczak z ziemniakami
Misz-masz zapiekany w woreczku do pieczenia. Mało pracy, dużo frajdy i zmywania niewiele. My już to lubimy i dlatego Wam polecamy, do schrupania jest to danie. Czasami człowiek musi pójść na łatwiznę i po prostu wrzucić wszystko do jednego wora i po prostu poczekać chwile na efekty.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
6 małych ziemniaków
½ cebuli
1 ząbek czosnku
100 ml śmietanki 30%
majeranek
tymianek
lubczyk
bazylia
słodka papryka
sól
pieprz
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Posypać solą i pieprzem. Ziemniaki dokładnie umyć (młode zostawić ze skórką, stare cienko obrać) , lekko podgotować i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Śmietankę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami (po pół łyżeczki majeranku, tymianku, lubczyku, bazylii i słodkiej papryki). Mięso, ziemniaki i cebulę włożyć do woreczka lub rękawa do pieczenia, wlać sos, zamknąć woreczek i przekręcić kilka razy tak żeby sos pokrył wszystkie składniki.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, woreczek z mięsem i warzywami wstawić do piekarnika i piec około 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz