Drożdżowe ślimaczki z makiem
Nasz dzisiejszy wypiek w postaci drożdżowych ślimaczków z makiem, może być doskonałym śniadaniem, ale również może zastąpić tradycyjny świąteczny makowiec. Smak podobny a w konsumpcji są wygodniejsze i nie siejemy w koło maku jak ta Baba.....
Składniki:
Ciasto:
50 g drożdży
600 g mąki pszennej
300 ml mleka
150 g cukru
100 g masła
4 żółtka
1 jajko
Nadzienie:
200 g maku
100 g cukru
1 jabłko
1/2 szklanki zmielonych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Drożdże wymieszać w garnuszku z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki, nakryć ściereczką i czekać, aż zaczną pracować, dodać rozpuszczone masło i żółtka utarte z pozostałym cukrem. Dosypać tyle mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Mak zaparzyć - mielony tylko odsączyć, niemielony zmielić dwukrotnie – wymieszać z cukrem, dodać starte na tarce jabłko oraz bakalie.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, odgazować, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkować cieniutko. Na połowę ciasta wyłożyć masę makową i zwijać jak roladę. Kroić na plastry o szerokości ok 5 cm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200°C, smarować rozkłóconym jajkiem i piec ok 20 min aż się zrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz