Bakaliowy placek



Bakaliowy placek to takie ciastko w zasadzie na szybko, albo ciastko "chce mi się coś słodkiego". Co było w szafce po świątecznych wypiekach to dodaliśmy i placek gotowy. Tylko morele proponujemy dodawać pod koniec pieczenia bo mogą się za bardzo spiec, my swoje musieliśmy wymienić, bo za węglem nie przepadamy. 




Składniki:


300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 cytryna
250 g płatków migdałowych
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g miodu
50 g moreli suszonych


Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem. Żółtka i 1 białko utrzeć z cukrem. Uformować kopczyk w mące, zrobić zgłębienie dodać masę jajowo-cukrową. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt wielkości blachy do pieczenia na grubość 2-3 mm. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Cytrynę umyć, sparzyć i obetrzeć ze skórki, wycisnąć sok. Miód rozgrzać w rondelku z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny. Posmarować częścią miodu ciasto i posypać płatkami migdałowymi, znów posmarować miodem i posypać skórką pomarańczową i cytrynową. Na wierzch ułożyć pokrojone morele i pokropić resztą miodu. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z pieca pokroić na prostokąty.









Komentarze

Popularne posty