Migdałowe księżyce
Kruche, migdałowe księżyce w których część mąki została zastąpioną mielonymi migdałami. Chrupiące i aromatyczne dzięki niewielkiemu dodatkowi przyprawy do piernika. Normalnie można by wiersze pisać, ale trudno się skupić gdy stoją obok na talerzyku i ręka zamiast pisać wyciąga się po ciastko :).
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g drobno mielonych migdałów
180 g masła
80 g cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do pierników
szczypta soli
Dodatkowo:
50 g drobnego cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, mielone migdały, cukier puder, przyprawę do pierników i sól, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić. Z ciasta formować kuleczki (wielkość orzecha włoskiego) a następnie formować księżyce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Księżyce piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 10 minut – do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Drobny cukier wymieszać z dwoma łyżkami przyprawy do piernika i dokładnie wymieszać. Jeszcze lekko letnie księżyce obsypywać mieszanką i układać na półmisku.
Komentarze
Prześlij komentarz