Pejzanka I
Pejzanka to według encyklopedii PWN zupa jarzynowa na kościach baranich ze słodką kapustą i pomidorami. My znaleźliśmy dwa zupełnie różne przepisy na zupę pod tą nazwą i akurat ten jest bez kapusty a z charakterystycznym dodatkiem ziemniaczanego puree. Możliwe, że w różnych regionach Polski ta sama nazwa oznacza inną zupę. Niemniej jednak jest bardzo smaczna.
Składniki:
6 szklanek bulionu mięsnego
3 garście włoszczyzny świeżej lub mrożonej
4 ziemniaki
3 średnie ugotowane ziemniaki
2 łyżki ciepłego mleka
200 g chudego wędzonego boczku
2 suszone grzybki
2 łyżki śmietany 18%
1 żółtko
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz
siekana zielenina
Grzybki zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny, następnie odcedzić i pokroić na paseczki. Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzybki i gotować do miękkości warzyw.
Boczek pokroić na paseczki podsmażyć na patelni, potem wrzucić do zupy. Ugotowane ziemniaki pognieść bardzo dokładnie z mlekiem na puree, wrzucić do zupy, dodać zmiażdżony czosnek, gotować przez parę minut. Żółtko połączyć ze śmietaną, mieszankę zahartować 2 łyżkami gorącej zupy, wlać, dodać tymianek, sól i pieprz, zagotować. Na talerzach posypać siekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz