Pierogi z ziemniakami i pieczarkami


Te pierogi to wspomnienie z dzieciństwa jednej z naszych sorek. Podzieliła się z nami tym smakiem, oczywiście na początku byliśmy pełni obaw. Jednak okazały się zupełnie niepotrzebne i nam również posmakowały. Najlepsze są zaraz po ugotowaniu z odrobiną roztopionego masełka mmm.


Składniki:


Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 jajko
szklanka gorącej wody
sól
2-3 łyżki oleju do gotowania

Farsz:
750 g ziemniaków
500 g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
olej 

Ziemniaki ugotować i ostudzić, ugnieść tłuczkiem. Następnie podsmażyć na oleju pieczarki starte na tarce i posiekaną drobno cebulę, dodać do ziemniaków, przyprawić solą i pieprzem. 
Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajko, lekko wymieszać. Następnie stopniowo dolewać wodę i mieszać dłonią. Zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę, jeśli jest potrzeba podsypać mąką. Ciasto podzielić na trzy części, przykryć ścierką i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.
Na stolnicy podsypanej lekko mąką rozwałkować każdą część na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawać krążki i formować pierogi. 
Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól i olej, pierogi wrzucić do wrzątku i gotować około 10 minut, jak wypłyną na wierzch to jeszcze gotować 2 minuty. Podawać z roztopionym masłem. 










Komentarze

Popularne posty