Szpecle - niemieckie kluski
Dziś podróż kulinarna do naszych zachodnich sąsiadów. Szpecle (spätzle) to tradycyjne niemieckie kluski kładzione. Podaje się je do mięs w sosach. Szpecle wywodzą się z kuchni chłopskiej, występują również jako danie samodzielne. Kluski te gotuje się i podsmaża na maśle, podaje z tartym żółtym serem, lub ze skwarkami i duszoną cebulą. Nam bardzo posmakowały i rzekła nas ich kolor.
Składniki:
125 g mąki pszennej
60 ml mleka
2 jajka
0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
0.5 łyżeczki soli
3 l gorącej wody
2 łyżki masła
Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze ubić jajka i na przemian z mlekiem dodawać do suchych składników. Miksować ciasto, aż będzie gładkie.
Położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody. Wrzucać po kilka klusek na raz i gotować przez 5 do 8 minut. Wybierać łyżką cedzakową. Ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub na zrumienionym boczku.
Komentarze
Prześlij komentarz