Kurczak po kijowsku
Kurczak to wdzięczny temat, wiemy o tym wszyscy. My dzisiaj zabieramy Was na wycieczkę do Kijowa miasta kasztanowca i niepowtarzalnych smaków. Mamy nadzieję, że ten smak przypadnie Wam do gustu, jest to niby smak devolay'a, ale sok z cytryny odświeża go. Polecamy na niedzielny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
filet z
indyka
sok z 1
jednej cytryny
8 łyżek
masła
1/2
szklanki mąki
3 jaja
1
łyżeczka pieprzu
1
szklanka bułki tartej
5
łyżeczek masła klarowanego
sól
koperek
3 ząbki
czosnku
Masło
wymieszać z koperkiem posiekanym, czosnkiem wyciśniętym i solą,
uformować w formie wałeczków i zamrozić. Mięso oczyścić,
pokroić w poprzek włokiem na plastry o grubości 2 cm, w każdym
zrobić kieszonkę, napełnić wałeczkiem masła. Przełożyć do
miski, skropić sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce przez
godzinę. Kieszonki skleić mąką, panierować w panierce podwójnej
(mąka, roztrzepane jajo z solą i pieprzem oraz bułka tarta).
Rozgrzać masło na patelni, smażyć z obu stron przez 8 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz