Szybkie bajgle
Bajgle to popularne na całym świecie prawdopodobnie wymyślone przez Żydów drożdżowe pieczywo w kształcie oponek. Często są mylone z obwarzankami, które są skręcone spiralnie i mniej puszyste. Bajgle są mięciutkie w środku, dlatego idealnie nadają się np. na śniadanie. Tradycyjne bajgle przed upieczeniem gotuje się w wodzie. My proponujemy trochę szybszy i prostszy sposób a efekt równie smaczny.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
15 g świeżych pokruszonych drożdży
300 ml ciepłej wody
Do posmarowania:
1 łyżka miodu
1/2 szklanki letniej wody
Do posypania:
sezam jasny oraz czarny
Do połowy szklanki wody dodać miód, dokładnie wymieszać i odstawić.
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy miksera i wyrabiać na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta (około 12-15 minut).
Tak przygotowane ciasto podzielić na 10 porcji o tej samej wadze i wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Wyrośnięte porcje ciasta uformować w wałeczki, następnie złożyć na pół i połączyć końce. Odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Posmarować wyrośnięte bajgle wodą rozrobioną z miodem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz