Bananowy song
Popisowe ciastko jednej z naszych sorek, bananowe od góry do dołu. Miłośnicy tego owocu będą zachwyceni. A ci co mniej lubią banany może się przemogą, i dzięki temu deserowi polubią. Bo banany warto jeść zawierają dużo błonnika i są źródłem potasu. Poza tym mają zdolność neutralizowania szkodliwego działania czynników uszkadzających błonę śluzową żołądka.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
100 g cukru
60 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa bananowa:
1 kostka masła
70 dag bananów
½ szkl cukru pudru
3-4 żółtka
1 galaretka cytrynowa
Galaretka z bananami:
2 galaretki agrestowe
30 dag bananów
Pianka:
3-4 białka
3 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać i dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki do połączenia się. Ciasto przelać do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuścić je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawić do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyjąc z foremki
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmiksowane banany. Do masy dodać przestudzoną galaretkę. Całość wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody, ostudzić. Banany pokroić w plasterki. Ułożyć na masie bananowej zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić. 3 białka ubić z 3 łyżkami cukru i dodać zimną galaretkę. Pianę wyłożyć na galaretkę i całość schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz