Paluszki ziemniaczane Mateusza
Te paluszki to nawet całe paluchy, a do tego z naszego ulubionego ciasta ziemniaczanego. Dodaliśmy do niego groszek konserwowy i marchewkę pokrojoną w kostkę. Można popróbować z innymi dodatkami. Nam smakowały takie z sosem czosnkowym.
Składniki:
Składniki:
1
kg ziemniaków
2
marchewki
3
jajka
1-2
szkl. mąki
140
g groszku konserwowego
sól
pieprz
bułka
tarta
olej
Ziemniaki
i marchew umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać. Ziemniaki przepuścić
przez praskę. Przyprawić mocno pieprzem i solą. Marchewki pokroić w kostkę.
Groszek odcedzić na sitku. Do ziemniaków dodać 1 jajko i mąkę. Zagnieść ciasto.
Dodać marchewkę i groszek, delikatnie zagnieść. Ma mieć dość luźną
konsystencję. Uformować dowolnej wielkości paluszki. Obtaczać w jajku i bułce
tartej, smażyć na głębokim oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz