Sernik limonkowy
Sernik o intensywnym zapachu i smaku limonki. Bardzo fajne połączenie, które przypadło nam do gustu. Sernik przez to nabrał lekkości i wykwintności. Nam bardzo smakował, zresztą mało jest ciast które nam nie smakują. Jesteśmy prawdziwymi łasuchami.
Składniki:
Twaróg:
1 litr mleka
4 jaja1 śmietana duża 18%
Spód:
200 g herbatników
50 g orzechów arachidowych
130 g masła
Masa serowa:
2 jaja.
3 łyżki miodu
1 łyżeczka zielonej herbaty
1 limonka
250 g twarogu
1 szczypta soli
Mleko zagotować, jajka rozbić ze śmietaną i wlać do gotującego się mleka. Mieszając ugotować na wolnym ogniu ser. Odcedzić na sicie i ostudzić ser.
Herbatniki pokruszyć, orzechy rozdrobnić w moździerzu – połączyć oba składniki z masłem o temperaturze pokojowej i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Równomiernie rozłożyć na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Żółtka oddzielić od białek. Za pomocą miksera utrzeć żółtka z miodem tak długo, aż masa będzie miała jednolity kolor i konsystencję. Dodać zmieloną w młynku herbatę, sok z limonki i skórkę. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, gdy masa będzie jednolita. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Następnie przełożyć masę na schłodzony spód. Sernik piec 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, by wypuścić nadmiar pary wodnej. Sernik wyjąć po upływie 2 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz