Risotto z kurczakiem i warzywami
Risotto podobnie jak kaszotto to takie danie typu dajemy co mamy i wychodzi nam pychota. Tym razem risotto z kurczakiem i z jesiennymi warzywami takimi jak cukinia czy papryka, bo niestety dynia nam się skończyła. Zachęcamy was do wypróbowania i oczywiście dołożenia swoich składników, bo może w waszej lodówce są trochę inne surowce.
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pojedynczy filet z kurczaka
1/3 szklanki ryżu do risotto
1/4 szklanka białego wina
1 czerwona papryka
200 g cukinii
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki oregano,
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
500 ml bulionu
1/3 szklanki tartego sera żółtego lub parmezanu
1 łyżka natki pietruszki
masło
oliwa
W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty na tarce czosnek. Przesunąć je na bok garnka, a w wolne miejsce włożyć 1 łyżkę masła oraz pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawić go solą oraz pieprzem i obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
Dodać ryż i dokładnie go obsmażyć. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund aż odparuje. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię i smażyć razem przez około minutę. W międzyczasie dodać wszystkie przyprawy.
Wlewać po około pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. Na koniec ryż ma być ugotowany al dente.
Odstawić z ognia, dodać posiekaną natkę, 2/3 ilości tartego parmezanu, 2 łyżki masła, wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera.
Komentarze
Prześlij komentarz