Rolada tiramisu
Wszystko co z kawą budzi u nas od razu pełną akceptację. Może nie u wszystkich w 100%, ale większość z nas smak kawy uwielbia. Tym razem mamy dla Was roladę tiramisu. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, ale u nas oczywiście nie było na to czasu. Plan lekcji rządzi się swoimi prawami.
Biszkopt:
4 białka
4 żółtka
100g cukru
100g mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody – ostudzonej)
Nasączenie biszkoptu:
0,5 szklanki kawy
2 łyżeczki cukru
Krem:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
gorzkie kakao do posypania
Białka zmiksować z cukrem na gęstą i puszystą pianę – jak na bezę. Mąkę przesiać przez sitko razem z gorzkim kakao. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać łopatką. Wsypać mąkę i dodać ostudzoną kawę – delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia (30/40 cm) wyłożyć na dnia papierem do pieczenia. Przelać ciasto i rozprowadzić dokładnie. Piec w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 12 minut – do suchego patyczka.
Gdy biszkopt będzie się piekł przygotować czystą ścierkę kuchenną – ułożyć ją na blacie i posypać po wierzch cukrem pudrem. Gotowy biszkopt obkroić dookoła nożem, ostrożnie podnieść za papier do pieczenia. Obrócić do góry nogami i położyć na ścierce z cukrem pudrem. Delikatnie oderwać papier do pieczenia. Ściśle zwinąć biszkopt razem ze ścierką w rulon – odłożyć do zupełnego wystudzenia.
Zmiksować zimną śmietanę razem z cukrem pudrem, gdy będzie gęsta, dodawać po łyżce zimne mascarpone i miksować do połączenia.
Ostrożnie rozwinąć biszkopt. Nasączyć go po wierzchu kawą Wyłożyć 2/3 kremu i rozprowadzić po cieście, posypać wierzch delikatnie gorzkim kakao. Zwinąć biszkopt w rulon, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z lodówki i odwinąć z folii. Posmarować wierzch rolady resztą kremu i posypać kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz