Kurczak z dynią i pieczarkami
Kurczak jest dobry w każdym towarzystwie, nawet w towarzystwie dyni jak się okazuje. Dodaliśmy jeszcze kilka pieczarek i danie do ryżu gotowe. Dla koloru posypaliśmy natką pietruszki i wyszło pyszne, piękne danie.
400g filetu z kurczaka
½ łyżeczki suszonego tymianku
450g obranej dyni
300g pieczarek
1 cebula
3 łyżki mąki
2,5 łyżki masła
1 łyżka oleju
125ml śmietanki 30%
600 ml bulionu
natka pietruszki
sól
pieprz
Filety podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oleju. Wymieszać, następnie obtoczyć mące.
Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać dużą patelnię lub rondel. Dodać 1 łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż będą zrumienione, wyjąć na talerz.
Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżki masła, posolić i podsmażać przez około 2 - 3 minuty. Dodać kurczaka i podgrzewać razem chwilę. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Gotować na umiarkowanym ogniu aż dynia będzie miękka. Dodać śmietankę i natkę pietruszki, delikatnie przemieszać składniki. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez dosłownie minutę, aż sos zgęstnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz