Muffiny z dynią i jabłkiem
Składniki:
3/4 szklanki puree z dyni
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 płaskie łyżki cukru
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1 jabłko
Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Suche składniki (mąka, soda, cukier, cynamon) wymieszać ze sobą. Składniki mokre – dynię, jabłko, jajka i olej wymieszać ze sobą. Do składników suchych dodać mokre. Wszystko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto wykładać do foremek na muf finki. Muffinki piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz