Musowy torcik orzechowo-bananowy
Elegancki musowy torcik orzechowy z żelką bananową. Możecie go przygotować zarówno w formie tortu jak i monoporcji, w zależności od możliwości i potrzeb. W każdej wersji smakuje wyśmienicie i robi wrażenie na gościach.
Żelka bananowa:
115 g zblendowanego banana
15 g soku z cytryny
10 g cukru
1,5 listka żelatyny
Podgrzać sok z cytryny z cukrem, dodać namoczoną żelatynę i rozmieszać do rozpuszczenia. Połączyć z puree z banana. Przelać do formy i zamrozić.
53 g maki migdałowej
42 g cukru pudru
6 g cukru inwertowanego
8 g mąki ziemniaczanej
44 g białek jaj #1
33g pasty orzechowej
20 g oleju
37g białek jaj #2
23 g cukru brązowego
Pierwsze 7 składników umieścić w misie miksera, połączyć. Następnie dodać oddzielnie ubite białka #2 z brązowym cukrem. Delikatnie wmieszać. Przelać masę na blaszkę. Piec w temperaturze 190℃ przez około 10 minut.
Chrupka pistacjowa:
80 g prażynki
20 g orzechów laskowych
30 g pasty orzechowej 100%
50 g białej czekolady
Orzechy krótko zblendować lub drobno posiekać. Połączyć z pokruszoną prażynką. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Połączyć z pastą orzechową. Wszystko razem wymieszać i umieścić w rańcie do żelki o średnicy 18 cm. Chrupkę umieść w zamrażarce do momentu składania tortu (minimum godzinę).
Mus orzech laskowy:
225 g mlecznej czekolady
150 g śmietanki 30%#1
4,5 listka żelatyny
375g ubitej śmietanki 30% #2
pasta orzechowa wg uznania
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę mleczną rozmiękczyć 15 s x2 w kuchence mikrofalowej. Zalać gorącą śmietanką #1. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą śmietankę # 2 na dwa razy.
Do formy wlać 1/3 połowę masy, na nią wyłożyć żelkę, kolejną porcję masy, chrupkę czekoladową, masę. Na wierzch położyć biszkopt i lekko wcisnąć, tak aby biszkopt wystawał ponad mus około 2-3 mm. Poczekać aż mus się ustabilizuje (tj. zgęstnieje) i przenieść do zamrażalnika i mrozić przez całą noc lub kilka godzin. Wyjąć z formy i dekorować zamszem o dowolnym kolorze.
Komentarze
Prześlij komentarz