Pieczony rolowany łosoś
To danie to nasze ostatnie odkrycie, które z pewnością zagości u nas na dłużej. Pracy w sumie nie dużo, a smak wynagradza wszystko i łączy to co lubimy najbardziej. Łososia można podać samodzielnie lub z dodatkiem ryżu czy innego dodatku skrobiowego. Pychota.
500 g filetów z łososia
500 g brokułów
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Marynata:
sok z ½ cytryny
2 łyżki majonezu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
skórka z cytryny
Filet z łososia pokroić na paski o szerokości około 4 cm. Zdjąć skórę. Każdy kawałek zwinąć w rulon i zawiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczką. Posypać solą i pieprzem.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać w miseczce i polać nimi rybę. Posypać startą skórką z cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez 20 minut.
Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Upieczonego łososia podawać z ugotowanym brokułem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz