Krem z pieczonego kalafiora i batatów

Zupa pełna warzyw i smaku. Dzięki temu, że warzywa są pieczone robi się ją dość szybko a i pieczenie wydobywa smak. Do podania polecamy zostawić odrobinę pieczonego kalafiora, ulubione ziarna i dobrej jakości ser feta. 

Składniki:

1 średni kalafior
1 duży batat
1 średni por
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól
pieprz
oliwa
masło

Do podania: 
łuskany słonecznik/ ziarna dyni
ser feta
różyczki pieczonego kalafiora

Kalafiora podzielić na różyczki, batata obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć w naczyniu do zapiekania, dorzucić ząbki czosnku. Skropić oliwą, posypać kurkumą i wędzoną papryką. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 190℃. 
Na rozgrzane masło wrzucić pora, lekko podsmażyć, dodać upieczone warzywa, zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Doprawić do smaku, dokładnie zblendować. Podawać z ulubionymi uprażonymi ziarnami, kostkami sera fety i różyczkami pieczonego kalafiora. 








Komentarze

Popularne posty