Smakowite eklery Julki

Te smakowite eklery powstały podczas zdalnego nauczania. Przygotowała je nasza zdolna Julka. Tak pięknie wyglądały na zdjęciach, że żal byłoby ich Wam nie pokazać. A przy tym trzeba przyznać, że Julia oprócz zdolności cukierniczych robi piękne zdjęcia.


Składniki:

Ciasto:
250 ml wody
160 g mąki pszennej
125 g masła
4 jajka
1 łyżka cukru

Krem:
600 ml śmietanki kremówki
400 g serka mascarpone
8 łyżek cukru pudru

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Wodę zagotować z masłem i cukrem. Do wody wsypać mąkę, mieszając cały czas i podgrzewając ciasto w garnku, aż zacznie odklejać się od jego brzegów. Ciasto przełożyć do miski, lekko ostudzić . Miksować dodając pojedynczo jajka, miksować aż do uzyskania jednolitego ciasta. Przełożyć w rękaw cukierniczy i formować eklery na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zostawiać spore odstępy, bo ciasto rośnie. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu eklery ostudzić na kratce, po czym przekroić wzdłuż.
Śmietankę ubić z cukrem, następnie dodać serek i cukier. Kremem przełożyć eklery. I polać cienkimi nitkami czekolady z masłem rozpuszczonej w kąpieli wodnej.








Komentarze

Popularne posty