Mazurek z budyniem z mleka kokosowego

Bardzo ciekawy w smaku i w składzie surowcowym mazurek. Okazuje się, że mazurek owsiany był fit a ten jest dla tych których zdrowiu nie służy gluten.  Służymy pomocą w rożnych schorzeniach, bo coby nam nie dolegało to słodkie wszyscy lubią. 



Składniki:

Spód:
200 g mąki jaglanej
3 łyżki cukru pudru 
100 g zimnego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 małe jajko

Budyń kokosowy: 
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40g)
4 łyżki cukru 
1 puszka mleczka kokosowego
100 ml wody,
25 g masła,

Dodatkowo:
8 łyżek wiórek kokosowych

Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i siekać wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodać jajko i jogurt. Chwilkę jeszcze siekać nożem, następnie ciasto zagnieść rękoma. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę prostokątną o wymiarach 23x28cm  Lub odpowiednią okrągłą)wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut – aż się zarumieni. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Do rondelka wlać mleczko kokosowe, dodać cukier. Mleczko zagotować. W wodzie rozrobić proszek budyniowy i wlać go na gotujące się mleczko. Gotować  budyń przez 2 minuty często mieszając. Budyń zdjąć z ognia i dodać masło. Mieszać do rozpuszczenia. Budyń nieco ostudzić i wylać na kruchy spód, posypać wiórkami kokosowymi, lekko je przyklepujemy. Gdy budyń całkowicie ostygnie to ciasto wstawić do lodówki na ok 2 godziny. 











Komentarze

Popularne posty