Ciasteczka z kaszy manny



Ciasteczka z serii "mamo chce nam się coś słodkiego" albo "ciastka z tego co zostało". W smaku trochę podobne do chińskich ciasteczek ryżowych, ale zdecydowanie tańsze no i z polskiego surowca. W wykonaniu mogą pomóc i najmłodsi zwłaszcza przy robieniu dziurek swoimi małymi paluszkami. Kwadrans pieczenia i gotowe. 



Składniki:


250 g kaszy manny 
250 g mąki pszennej tortowej
180 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
125 g margaryny
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada


Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i cukry wsypać do dużej miski. Wbić jajka, dodać pokrojoną margarynę, dodać śmietanę i zagnieść wszystko na jednolite ciasto. Ciasto trochę się klei do rąk, ale tak ma być.
Gdy ciasto jest gotowe, odrywać małe porcję i kształtować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, trochę spłaszczać i zrobić dołek np. za pomocą trzonka od drewnianej łyżki lub palca. Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać ją w przygotowane zagłębienia w ciastkach. Ciasteczka piec w piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 15 minut, do zrumienienia. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. 









Komentarze

Popularne posty