Makaron z sosem trzy sery i brokułem

Sos do makaronu trzy sery można zakupić gotowy w torebce, jednak my takich rzeczy nie preferujemy i staramy się nie jeść. Za to lubimy robić takie rzeczy z naturalnych składników,  wtedy wiemy co jemy.


Składniki:

150g makaronu penne lub innego
1 szklanka śmietanki 30%
3 łyżki tartego parmezanu
100 g serka topionego kremowego
3 łyżki startego sera żółtego
1 nieduży brokuł 
olej
sól
pieprz
czosnek granulowany
1 łyżka ziaren dyni

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić. Brokuła również ugotować na półtwardo, odcedzić i podzielić na małe części.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić rozdrobniony serek topiony i podgrzewać, aż się rozpuści. Śmietanę wymieszać z parmezanem, wlać  na patelnię i wymieszać. Dodać starty żółty ser, czosnek granulowany i podgrzewać na lekkim ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać brokuła oraz makaron i wymieszać całość. Rozłożyć  na talerze i delikatnie posypać pestkami dyni i płatkami parmezanu.







Komentarze

Popularne posty