Ciastka z kawałkami czekolady w kokilkach

Ciastka w nieco innej postaci, ale pyszne, zresztą jak każde ciastka. Z wierzchu chrupiące a środek delikatnie miękki i wilgotny. Do tego najlepsza byłaby gałka lodów, jednak ponieważ my nasze ciastka robiliśmy w mroźnym okresie, lody zamieniliśmy na dodatkową kostkę czekolady. 

Składniki:

110 g masła
60 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody 
1/4 łyżeczki soli
100 g  posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać  posiekaną czekoladę.
Przygotować 6 foremek do zapiekania o wysokości 4,5 cm i szerokości 8 cm. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC, przez około 13 – 15 minut. W środku ciastka mogą być ciągnące i miękkie, ale wierzch będzie upieczony i ciastko będzie odchodziło od brzegów foremki. Podawać ciepłe, po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika.









Komentarze

Popularne posty