Kotlety makaronowe

Macie problem co zrobić z makaronem, który został po niedzielnym rosole? My mamy i to dość często, bo jakoś nigdy nie możemy trafić jaki kto będzie miał apetyt. Dlatego wyczarowaliśmy kotlety z makaronu, bo ile można jeść zapiekanki. Wszyscy zajadali się ze smakiem i nie mogli uwierzyć że te kotlety to z wczorajszego makaronu. My podaliśmy z dipem musztardowym, ale będą również smakować z innym, czy ulubioną surówką. 

Składniki:

2 szklanki ugotowanego makaronu  nitki
1 jajko
150 g boczku wędzonego
100 g żółtego sera
1 cebula
1/2 
czerwonej papryki 
1 pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz 
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia

Makaron przełożyć do miski. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię i wytopić tłuszcz. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Przestudzone dodać do makaronu. Wbić jajko, dodać umytą, pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem. Dodać starty, żółty ser i bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy formować nieduże kotleciki, następnie obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.







Komentarze

Popularne posty