Zupa z brukselką i makaronem

Już druga w naszym wydaniu zupa z brukselką, bo już i klasy inne i nam się smaki lekko zmieniają. Bo jak już kiedyś pisaliśmy brukselkę albo się lubi, albo nienawidzi. My próbujemy przekonywać do wszystkich smaków, zwłaszcza Tych konsumentów co nie próbowali a mówią, że im nie smakuje. Zatem ugotujcie i spróbujcie.

Składniki:

500 g brukselki
2 l wody
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 cebula
pęczek koperku
mały kubek śmietany 
125 g drobnego makaronu
sól
pieprz
olej


Brukselkę umyć, obrać z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawić w całości, większe pokroić na pół. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroić w mniejszą kostkę. Wszystko smażyć 4 minuty na wolnym ogniu. Do garnka wlać wodę, wrzucić usmażone warzywa, dodać brukselkę, gotować do miękkości warzyw. Zabielić zahartowaną śmietaną. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekany koperek. Zupę przelać do misek, do każdej porcji dodać trochę ugotowanego makaronu.











Komentarze

Popularne posty