Muffiny z granolą

Jak już kiedyś wspominaliśmy muffiny to konik jednej z naszych sorek. Dodaje do nich dosłownie wszystko. Dziś króluje granola,  biała czekolada i maliny. Z samego czytania ślinka leci. Ciekawe co sorka wymyśli następnym razem.



Składniki:

2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka granoli z bakaliami
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka 3,2 %
2 jajka
1/2 tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody 
1 łyżka cukru waniliowego


Granolę rozdrobnić tłuczkiem. Przesianą mąkę, cukier trzcinowy i waniliowy, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce, a olej, mleko i jajka w drugiej. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać. Dosypać posiekaną białą czekoladę, maliny i połowę pokruszonej granoli, ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami.
Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości, górę posypać pozostałą granolą. Muffinki piec ok. 25 min w temp. 175 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Wyjąć z formy, studzić na kratce. 












Komentarze

Popularne posty