Paluszki ziemniaczane Mateusza


Te paluszki to nawet całe paluchy, a do tego z naszego ulubionego ciasta ziemniaczanego. Dodaliśmy do niego groszek konserwowy i marchewkę pokrojoną w kostkę. Można popróbować z innymi dodatkami. Nam smakowały takie z sosem czosnkowym. 


Składniki:

1 kg ziemniaków
2 marchewki
3 jajka
1-2 szkl. mąki
140 g groszku konserwowego
sól
pieprz
bułka tarta
olej

Ziemniaki i marchew umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Przyprawić mocno pieprzem i solą. Marchewki pokroić w kostkę. Groszek odcedzić na sitku. Do ziemniaków dodać 1 jajko i mąkę. Zagnieść ciasto. Dodać marchewkę i groszek, delikatnie zagnieść. Ma mieć dość luźną konsystencję. Uformować dowolnej wielkości paluszki. Obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na głębokim oleju.







Komentarze

Popularne posty